REGISZTRÁLJON ITT , ÉS MEGKAPJA AZ AKTUÁLIS SZÁMVITELI POLITIKA SZABÁLYZATOT INGYENESEN!

Gondot okoz a számviteli politika elkészítése? Készítse el egyszerűen és a jogszabályoknak megfelelően számviteli politikáját és kötelező mellékleteit sablonjaink segítségével! Szabályzat sablonjaink megfelelnek a hatályos jogszabályoknak és a kitöltésük is egyszerű. Az alábbi űrlap kitöltését követően e-mailben elküldjük a szabályzat teljes és friss változatát.

számviteli politika

Beleolvasok! 

Számviteli politika készítése 

A számviteli politika minden vállalkozás alapvető belső szabályzata, a számviteli munka végzéséhez nélkülözhetetlen, amelyet írásban kötelező elkészíteni a számviteli törvény előírásai alapján. Ebben kell összefoglalni azokat a döntéseket melyeket a gazdasági társaság a számviteli törvénnyel összhangban alkalmaz a számviteli rendszerének kialakítása, a vagyon bemutatása, az eszközeinek értékelési, leltározási folyamatainak elvégzéséhez. Szabályozni kell benne minden olyan kérdést, amit a számviteli törvény szerint a vállalkozó saját döntése alapján választhat (beszámoló típusa) és a számviteli feladatok ellátása során ezeket a módszereket következetesen alkalmazni is szükséges.

Módosítás avagy az időszerűség elve 

A számviteli politika megváltoztatását indokolttá teszi a számviteli törvény megváltoztatásának a nyomon követése, illetve, ha a vállalkozás vagyoni, pénzügyi helyzeténen megbízható bemutatása a korábban hozott döntések megváltoztatásával jobban elérhető. Újonnan alakuló vállalkozásnak a számviteli politikát a megalakulástól számított 90 napon belül kell elkészítenie, valamint ugyanez a 90 napos határidő érvényes jogszabályváltozások nyomon követésére is. Fontos tehát, hogy számviteli politikánk naprakész legyen, és ne feledkezzünk meg a szükségszerű módosításokról, ellenkező esetben az időszerűség követelményét sértjük meg.

Kötelező dokumentumai 

Gondolnunk kell a számviteli politika kötelező mellékleteit képező számvitelt érintő belső szabályzatokra is, azért, hogy a számviteli elszámolásokkal szembeni követelményeket

Ilyen kötelező dokumentum az eszközök és források:

  • leltárkészítési és leltározási szabályzata
  • értékelési szabályzata

valamint:

A számviteli politikát és a mellékleteit a vezető tisztségviselő írja alá, aki egyben felelős az összeállításáért és a meghozott döntések betartásáért is.
Jelen tájékoztató anyag a teljesség igénye nélkül készült és nem tér ki minden üzleti szituációra. Kérjük, a hatályos számviteli törvényt vegye alapul. Jelen segédanyag értelmezéséből fakadó károkért a kiadó nem vállal felelősséget.

REGISZTRÁLJON ITT , ÉS MEGKAPJA AZ AKTUÁLIS SZÁMVITELI POLITIKA SZABÁLYZATOT INGYENESEN!

Számviteli politika minta 

Olvasson bele minta számviteli politikánkba. A teljes változatot egy egyszerű regisztrációt követően a rendelkezésére bocsátjuk!